REITTIKUVAUS

Juoksumatkat 2017

100 km (101,7 km)
42 km (41,4 km)
23 km  (22,3 km)

Juoksumatkojen reittikartat, kokonaisnoususummat, korkeusprofiilit ja muut tärkeät tiedot löytyvät täältä.

Reittikuvaukset

100 km
100 km lähtö tapahtuu Hiidenportin kansallispuistosta Palolammen lähtöpaikalta. Ensimmäinen kilometri juostaan tietä pitkin Palolammen P-alueelle, josta lähdetään sitten kohti Hiidenportin rotkoa. Alkumatka nautitaan huikeista Hiidenportin rotkomaisemista ja noin 4km päästä (Porttilampien jälkeen) siirrytään rotkoalueen ylitse Portinsaloon ja kansallispuiston erämaa-alueelle. Erämaa-alueella juoksureitti kulkee naavaisissa ikimetsäkuusikoissa välillä aapasoita pitkospuita pitkin ylittäen aina Syrjän laavulle asti, jonne lähtöpaikalta tulee matkaa tasan 10 km. Syrjän laavun jälkeen polku poistuu kansallispuiston alueelta ja tämän jälkeen siirrytään Talonpojan Taival -retkeilyreitille. Alkumatka on korkeusprofiililtaan hyvin maltillinen ja jopa osittain laskeva, joten suuria nousuja ensimmäisellä 10 km ei vielä ole. Tämä Vuokatti Trail Challengen 100 km alkumatka huokuu erämaahenkisyyttä ja metsän hiljaisuutta. Täällä voi nauttia puhtaasta vihreästä luonnosta ja metsän rauhallisuudesta.

Seuraavan 10 km matkalla Syrjän laavulta Murtovaaraan juoksijoita odottaa haastavat ja rankat suoalueiden ylitykset sekä Murtovaaraa lähestyttäessä myös vaativat vaaranrinteet, joissa alkumatkan leppoisan meiningin voi unohtaa ja keskittyä reisilihaksien työskentelyyn. Tällä välillä reitti on paikoitellen (1-2 km matkalta) lähes umpeen kasvanut ja polku on metsäosuuksilla välillä heikko. Maasto on osittain talousmetsää hakkuuaukeineen/taimikoineen ja tästä johtuen välillä hidas ja raskas juosta pehmeän alustan ja aluskasvillisuuden vuoksi. Murtovaaraa lähestyttäessä polku muuttuu jälleen paremmaksi ja helppokulkuisemmaksi. Ensimmäinen huoltopiste sijaitsee Myllykosken laavulla, johon juoksumatkaa on tullut yhteensä 13km. Murtovaaran (talomuseo) huoltopisteelle saavuttaessa matkaa on taivallettu yhteensä 20km.

Murtovaarasta reitti jatkuu viimevuotisen reitin tapaan Talonpojan Taival -retkeilyreittiä pitkin kohti Peurajärveä ja Halmejärven huoltopistettä. Tällä reitin osalla polku on paikoitellen heikko, mutta viime vuoden tapahtuman jäljiltä kuitenkin hieman selkeämmin kuljettavissa. Tälle alueelle on tyypillistä lammet ja pienet järvet sekä pääsääntöisesti mäntykangas- ja kuusikkokangasvaltaisat metsiköt, hakkuuaukeat ja taimikot. Suurimmat nousut tällä reitinosalla tulee Peurajärven jälkeen Kiuruvaaraan noustessa. Kiuruvaaralta lasketellaan sitten yhteensä 100 m laskusumman verran ja noin 1,5km matka Halmejärven huoltopisteelle, joka sijaitsee Halmejärventien ylityspaikalla. Halmejärvenhuoltopisteelle saavuttaessa matkaa on kertynyt juoksijoiden mittareihin jo hieman yli 30 kilometriä.

Halmejärveltä matka jatkuu UKK-reittiä pitkin Rumon huoltopisteen kautta Maanselän Etapin huoltopisteelle. Rumon huoltopisteelle matkaa lähdöstä tulee noin 42,5km ja Maanselän Etapin huoltopisteelle noin 58km. Tällä osuudella juoksijat pääsevät ihastelemaan mm. Tavikosken kuohuja sekä upeaa useiden kilometrien mittaista hiekkaharjua (Kokkosärkät), jonka päällä reitti kulkee. Välillä myös upeat näköalapaikat pääsevät yllättämään juoksijan harjujen ja vaarojen päältä. Maanselän Etapilta matka jatkuu 42 km:n reittiä pitkin (ks. 23 ja 42 km:n reittikuvaukset) useiden vaarojen kautta kohti loppuhuipennusta eli Vuokatin vaarajonon 13 vaaran ylitystä.

100 km alkumatkalla aina Hiidenportin lähtöpaikalta Maanselän etapin huoltopisteelle asti juoksijoiden kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin pitkospuuosuuksilla siihen, että aina välillä pitkospuut ovat osittain erittäin heikossa kunnossa. Sateisella kelillä pitkospuut ovat lisäksi erittäin liukkaita, joten varovaisuutta kannattaa noudattaa näillä pätkillä.

42 km
42km lähtöpaikka sijaitsee Maanselän etapin läheisyydessä (Valtatie 6:n länsipuolella). Maanselän Etapin jälkeen reitillä ylitetään Lappavaara ja Iso-Kuljun vaara sekä nautitaan erämaamaisemista. Alkuosassa reitillä on pätkiä, joissa polku/reitti on vähän kuljettu ja paikoin umpeen kasvanut, mutta matkan edetessä polku muuttuu paremmaksi ja maisemat yhä kauniimmiksi. Vuonna 2007 tehdyn korjaustyön jäljiltä pitkospuut ja sillat ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta vahvassa kunnossa. Välillä polku kulkee vanhassa kuusimetsässä ja tarjoaa vaihtelua juoksuympäristöön. Tällä etapilla voi törmätä myös erämaan eläimiin, kuten metsäkanalintuihin. Talvella täällä nähtiin myös suden ja karhun jälkiä. Reitti kulkee UKK-polkua pitkin Hanhilammen huoltopisteen kautta Teerivaaran kyläkoulun huoltopisteelle, josta matka jatkuu 23 km:n reittiä pitkin (kts. 23 km:n reitin kuvaus).

23 km
Reitin lähtö on Teerivaaran vanhalta kyläkoululta ja maali Vuokatinhovilla. Reitti myötäilee UKK-reittiä ja kulkee yhteensä 13 suuren vaaran yli tarjoten juoksijalle huikeita vaara-, metsä- ja järvimaisemia. Reitti on ensimmäisiä kilometrejä lukuun ottamatta sama kuin aiemmassa 13 Vaaran Maastomaratonissa sekä perinteisessä 20 km:n Vuokatin Vaelluksessa. Reitin nousut ja laskut ovat paikoitellen erittäin jyrkkiä sekä kivikkoisia, mikä tekee kiipeämisestä haasteellista. Varsinkin märällä kelillä ja väsyneillä jaloilla vaarojen rinteillä kannattaa olla varovainen. Korkeuseroiltaan ja kokonaisnousultaan reitti on vaativa ja tarjoaa varmasti itsensä voittamisen elämyksiä! Varsinkin viimeiset 12 km vievät voimat kovimmastakin tossun kuluttajasta, mikäli vauhdin jako ei ole mennyt aivan nappiin… Kova työ kuitenkin palkitaan henkeäsalpaavan komeilla näköaloilla, joita riittää lukuisten vaarojen päältä. Polku on paljon kuljettua ja leveää sekä monipuolista. Reitille mahtuu pitkospuita ja portaita, kivikkoa ja kalliota, lyhyitä pätkiä metsäautotietä sekä viiden tähden polkua. Vaikka reitti on paikoin erittäin tekninen, niin suurimmalta osin se on kuitenkin hyvin juostavaa. Tämä reitti on ehdottomasti Trail Challengen hienoin pätkä niin polun laadulta kuin maisemienkin puolesta.